Jedna z najobľúbenejších romantických sérií v poslednom období.
Romantické úteky od britskej spisovateľky Julie Caplinovej, ktorá nás už vzala na mnohé zaujímavé miesta, kam utekajú jej hrdinky za láskou. Alebo možno pred láskou :-).
Pri príležitosti vydania knihy Hotelík na Islande sme sa s ňou rozprávali nielen o písaní a jej príbehoch. Prinášame vám exkluzívny rozhovor, v ktorom prezradí, ako sa zrodila jej nádherná séria. Či má všetky krajiny precestované, čo rada číta, na aký príbeh sa môžeme tešiť najbližšie a aj to, či zakomponuje Slovensko do niektorej svojej knihy.
Ako sa zrodila séria Romantické úteky?
Julie, ako vznikol nápad na prvý príbeh z vašej úžasnej série Romantické úteky?
„Svoju kariéru som začala v oblasti vzťahov s verejnosťou, kde som sa špecializovala na jedlo a víno. Počas prvých rokov som, podobne ako Kate v Kaviarni v Kodani, brávala novinárov na presstripy do rôznych krajín, aby spoznali jedlo a miestne reštaurácie. Ako si viete predstaviť, bola to úžasná práca.
Jedným z vrcholov bol výlet do Turína, kde sme navštívili reštaurácie ocenené michelinskými hviezdami, jedli dvanásťchodové obedy a navštívili palác, kde sme pili pätnásťročné víno Barolo. Hoci to znie úžasne, bolo to aj dosť stresujúce. Bola som dosť mladá, mala som len dvadsaťdva rokov, a zodpovedala som za piatich novinárov, pričom všetci mali štyridsať až päťdesiat rokov, silné názory a vlastné zmýšľanie. Dostať ich všetkých naraz na jedno miesto bolo niekedy dosť ťažké.
Podobne ako Kate aj ja som jedného z nich stratila na letisku ešte predtým, ako sme opustili Spojené kráľovstvo! Všetci však boli skvelí ľudia a jeden z nich, známy britský spisovateľ píšuci o jedle, nás vždy povzbudzoval, aby sme vyskúšali nové jedlá v rámci nášho „vzdelávania o jedle“. Táto fráza mi prirástla k srdcu a použila som ju vo svojej prvej knihe, pretože moje knihy sú rovnako o jedle a kultúre, ako aj o romantike.“
Milujem cestovanie…
Mestá a krajiny, ktoré v románoch navštívime, pôsobia veľmi živo a skutočne. Naozaj ste ich všetky navštívila?
„Snažím sa navštíviť každú krajinu, o ktorej píšem, pretože je naozaj dôležité, aby som bola pri písaní autentická. Práve na cestách si všímam všetky tie zvláštne drobnosti, ktoré by mi inak mohli uniknúť. Najlepším príkladom je Škola škriatkov v Reykjavíku, ktorá ľudí učí o miestnom folklóre a najmä o huldufólk, miestnych škriatkoch. Podnietilo ma to rozpracovať tento motív v knihe Hotelík na Islande a nakoniec sa stal ústrednou líniou celého príbehu.
Všetko mi to prináša radosť z cestovania. Postupne zisťujem, že ma fascinujú všelijaké veci, dokonca aj také drobnosti, ako sú odlišnosti medzi stĺpmi verejného osvetlenia. Vážne! Keď niekedy pôjdete na výlet do zahraničia, pozrite sa na stĺpy verejného osvetlenia. Zakaždým sú iné ako tie doma a ja sa vždy čudujem prečo.“
A ako je to s jedlom?
„Jedlo je, samozrejme, mimoriadne dôležité. Nedávno som bola vo Vietname (tesne pred covidom) a počas pobytu som absolvovala kurz varenia, aby som sa od miestneho šéfkuchára dozvedela viac o jedle. Milujem aj historické budovy a najmä stredoveké mestá v Európe. Fascinuje ma, ako sa budovy a panorámy miest v jednotlivých krajinách líšia.
Mám však rada aj vidiek a spoznávanie prvkov, ktoré sú pre jednotlivé krajiny jedinečné. Mám obrovské šťastie, že som mohla počas svojho života veľa cestovať.“
Viem o vás, že rada cestujete. Keby ste mohla žiť kdekoľvek, kde by to bolo?
„Je to síce klišé, ale je to pravda, žiadne miesto nie je ako domov. Jednou z najlepších vecí na cestovaní je spoznávať miesta, ktoré sú iné ako tie, z ktorých pochádzate. To, že dokážeme oceniť tieto kontrasty, robí návštevu nového miesta takou zaujímavou. Mám veľké šťastie aj v tom, že žijem v malom mestečku plnom trhov neďaleko Londýna, takže mám to najlepšie z oboch svetov: krásnu prírodu Chiltern Hills a ľahký prístup ku všetkým pamiatkam a zvukom mesta. Srdcom som dievča z vidieka, ale veľmi rada navštevujem metropoly.“
Hodovanie a popíjanie
A kde ste ochutnali najlepší džin?
„V novembri som sa vybrala s niekoľkými dobrými priateľmi, ktorých poznám od čias štúdia na univerzite, navštíviť starého kamaráta, ktorý žije na ostrove Man. Niekoľko rokov sme sa nevideli.. Ostrov sa nachádza pri severozápadnom pobreží Anglicka, v Severnom mori, medzi Anglickom a Severným Írskom. V mestečku Ramsey sme navštívili krásny bar a ochutnali miestny džin Fynoderee Manx Dry Gin, ktorý bol absolútne vynikajúci. Myslím si však, že to, čo mi utkvelo v pamäti, je asociácia, ktorá sa s ním spája. Zvláštna spomienka na čas strávený s niektorými z mojich obľúbených ľudí.“
Súčasťou kníh je taktiež hodovanie a popíjanie miestnych dobrôt. Premýšľali ste, že by ste napísala nejakú kuchárku „Romantických útekov“?
„Svoju kariéru som začala v oblasti PR, takže som spolupracovala s mnohými autormi kuchárskych kníh a dozvedela som sa, ako dôkladne sa venujú tvorbe receptov. Nie som si istá, či by som mala trpezlivosť na vývoj vlastných, navyše rada používam osvedčené postupy od iných ľudí. Tvorba receptov je naozaj náročná, a hoci by som ich možno dokázala prispôsobiť, som skôr spisovateľka ako kuchárka.“
Tie pravé good feel príbehy
Všetky vaše príbehy sú plné hygge, vrúcnej lásky a nádeje. Ste sama romantička, veríte na šťastné konce?
„Určite áno. Verím však aj v to, že v živote potrebujeme mať pozitívny pohľad a že musíme vynaložiť úsilie, aby sme boli šťastní. Snažím sa obklopovať pozitívnymi, optimistickými ľuďmi, ktorí sa na život pozerajú z tej lepšej stránky. U nás sa zvykne hovoriť: buď radšej radiátorom než odtokom. Radiátory vyžarujú energiu a nadšenie, zatiaľ čo odtoky majú tendenciu byť negatívne a vysávať vašu energiu. Snažím sa byť radiátorom, obklopiť sa inými radiátormi a vyhýbať sa odtokom.“
Pokiaľ sama čítate, aký žáner si vyberáte? Akú knihu máte práve na nočnom stolíku?
„Keď píšem, mám tendenciu vyhýbať sa súčasným románom, radšej si vyberám iný žáner. Milujem paranormálne a historické romance, ale mám rada aj kriminálne trilery a historickú literatúru faktu. Momentálne mám na nočnom stolíku veľa kníh, vrátane Svätyne od LJ Rossovej, ktorá je jednou zo série policajných kriminálnych trilerov odohrávajúcich sa v severovýchodnom Anglicku. Všetky majú veľmi dobrú atmosféru a sú v nich tie isté postavy. Myslím si, že ich mám pravdepodobne tak rada preto, lebo veľmi podrobne opisujú miestnu krajinu. Tiež mám rada postavy a to, ako veľmi sa počas série vyvinuli, stali sa pre mňa akoby priateľmi. Budem veľmi smutná, keď sa dostanem na koniec série.
Taktiež počúvam audioknihy, keď chodím behať, pretože rozprávač tejto série je mimoriadne dobrý.“
Milujem varenie
Čo ďalšie, okrem cestovania (a určite aj čítania ? ) vás baví vo voľnom čase?
„Keď mám čas, rada varím, najmä pre druhých. Nie je nič lepšie ako večer s dobrými priateľmi a dobrým jedlom. Rada varím najmä indické a juhovýchodné ázijské jedlá a v poslednom čase si sama pripravujem samosy a chlieb naan. Aby som vyvážila túto lásku k jedlu, behám a plávam. Nedávno som sa prihlásila do bežeckého klubu – nikdy som si nemyslela, že niečo také urobím. K behu som sa dostala neskoro a nechystám sa vyhrať žiadne preteky, som skôr rekreačný bežec, ale bývam v krásnej prírode, takže si veľmi užívam krosový beh na čerstvom vzduchu.“
Na čom práve Julie Caplinová pracuje?
Na aký romantický výlet sa môžeme tešiť nabudúce, ak to už môžete prezradiť?
„Samozrejme! Covid mi dosť sťažil cestovanie, takže moja ďalšia kniha sa odohráva v Škótsku, ktoré veľmi dobre poznám. Mám rodinu v St. Andrews a posledných sedem rokov, ešte pred covidom, som každé leto navštevovala mesto Edinburgh a Edinburgh Fringe Festival. Pred niekoľkými rokmi sme boli na svadbe na pláži na vysočine a cesta tam bola taká krásna, že som si sľúbila, že jedného dňa zasadím knihu práve do Škótska. Budú v nej hrady, sneh, vianočné svetlá a ešte oveľa, oveľa viac. Momentálne si jej písanie veľmi užívam.“
Neplánujete vo svojej sérii „Romantické úteky“ navštíviť Slovensko alebo niektoré okolité štáty?
„Veľmi rada by som, hoci ďalšie dva romantické úteky sú už predbežne naplánované s mojím editorom a vydavateľom, no nemôžem povedať viac, pretože všetko sa ešte môže zmeniť.“
Zdroj a foto: Grada, SkveléKnihy.sk