Už máte dosť všetkých tých výživových nezmyslov, ktoré sa objavujú v diétnom priemysle? Ste kŕmení nekonečnou prehliadkou zaručených módnych trendov, ktoré sa vždy dobre predávajú, pretože vždy zlyhajú. Obchodný model je založený na tom, že sa zákazníci vracajú. Ľudia tak stále stoja v rade, aby sa nechali znova a znova oklamať….
Siahnite radšej po knihe, v ktorej lekár a uznávaný odborník na výživu Michael Greger rozobral diéty a chudnutie z vedeckého hľadiska. Nazrite do knihy Ako nediétovať – Kuchárka.
Ako nediétovať – praktické tipy
V prvej časti ponúka Greger praktické tipy a rady, napríklad 17 zložiek pre ideálne chudnutie, či 21 nástrojov pre urýchlenie chudnutia.
Dozviete sa napríklad, že kalórie neexistujú a nemáte ich už počítať. Sto kalórií cíceru má iný účinok ako sto kalórií kuracieho mäsa alebo žuvačky, vzhľadom na ich odlišný vplyv na faktory, ako je vstrebávanie, chuť do jedla alebo mikrobióm.
Greger vás presvedčí, že aj úplne rovnaké potraviny môžu mať rôzne účinky, ak sa konzumujú rôznymi spôsobmi. Nejde len o to, čo jeme, ale aj ako a kedy to jeme!
100 receptov
V druhej časti už nájdete vyše 100 receptov pekne rozdelených do kapitol: Polievky, Šaláty, Cestoviny, Zelenina ako hlavný chod, Strukoviny, Obilniny, Raňajky a Ovocie.
Napríklad:
- Polievka z jarnej zeleniny s pečenou špargľou
- Marocký šalát z ciroku s čerstvými marhuľami a mätou
- Cestoviny s krémovou tekvicovou omáčkou
- Pastiersky koláč s kašou zo sladkých zemiakov
- Veľký obilný koláč
- Tekvicový koláč
Na záver pridáva Základné ingrediencie a tiež časový harmonogram varenia strukovín a obilnín.
O čom je zdravá „diéta“?
Mnohé knihy o diétach spravidla skôr zahmlievajú, než objasňujú. „Selektívne vyberajú len to, čo sa im hodí, čo je vlastne potláčanie dôkazov alebo klamanie neúplnými dôkazmi, aby potlačili niektoré obľúbené teórie a ignorovali zvyšok s cieľom podporiť vlastnú agendu. Je to opak vedy. V skutočnej vedeckej práci vychádzajú závery z dôkazov, nie naopak,“ tvrdí Michael Greger.
Krátkodobé riešenia, ako „držím diétu“, sa nehodia k dlhodobým problémom. Celoživotná regulácia hmotnosti vyžaduje celoživotnú zmenu životného štýlu.
Po prvé, diéta musí byť udržateľná. Uvažujme napríklad o pôste, pri ktorom pijeme iba vodu. Žiadna diéta nefunguje lepšie. Je 100 % účinná, ale aj 100 % fatálna, ak sa vám podarí pri nej vydržať. Optimálna diéta na chudnutie preto potrebuje ďalšie stavebné bloky, aby si zabezpečila dlhodobú životaschopnosť.
Okrem toho, že je diéta účinná a udržateľná, musí byť aj bezpečná. Z kníh, ktoré v sedemdesiatych rokoch ponúkali diétu s tekutými bielkovinami sa predali milióny výtlačkov, ale diéta začala ľudí zabíjať, pripomína Dr. Greger. Bezpečnosť je podľa neho o chudnutí bez straty zdravia.
Každý dlhodobý stravovací model musí byť aj nutrične kompletný, čiže musí obsahovať všetky základné vitamíny a minerály.
A napokon strava, ktorú sme si vybrali, by nám mala predĺžiť život. Konzumované jedlo by nám prinajmenšom nemalo život skrátiť a v ideálnom prípade by malo byť dosť zdravé na to, aby náš život vylepšilo. Nemá zmysel chudnúť, ak pre schudnutie o všetko prídete.
Michael Greger a jeho 2 veľké hity
Dr. Michael Greger je medzinárodne uznávaný odborník na výživu, lekár a autor bestselleru Ako nezomrieť, v ktorom upriamuje svoju pozornosť na najnovší výskum hlavných príčin – a liečebných postupov – obezity. Na stránke Nutritionfacts.org vzdeláva verejnosť o tom, ako vyzerá zdravé stravovanie.
Ako nezomrieť je 460-stranová kniha nabitá informáciami, faktami a radami. Pútavou a často aj vtipnou formou sumarizuje posledné výsledky vedeckého poznania (cituje výsledky asi 2 600 štúdií) na tému výživy a zdravia. Práve 2.časť knihy je plná praktických tipov ohľadom potravín a návykov, ktoré by sa mali stať súčasťou našej každodennej rutiny.
Ako nediétovať je plná praktických rád a priekopníckeho výskumu v oblasti stravovania. Poukazuje na to, ako potraviny ovplyvňujú zdravie a dlhovekosť. Rozoberá aj kľúčové zložky ideálnej diéty na chudnutie. Dr. Greger tiež identifikoval dvadsaťjeden urýchľovačov chudnutia, ktoré sú k dispozícii nášmu telu, a to pomocou najnovších objavov v rôznych oblastiach.
Milan Buno, knižný publicista