„Pri varení nerobím kompromisy na kvalite ani množstve surovín. Nepoužívam umelé farbivá ani arómy. Moje jedlá musia byť plné vône, bohaté na chuť a majú pohladiť všetky zmysly. Jediný spôsob, ktorý na to poznám, je nešetriť,“ tvrdí indický šéfkuchár Shrey Kadam, ktorému vyšla prvá indická kuchárska kniha zo Slovenska.
Chute mojej Indie má takmer 200 strán a množstvo úžasných a jednoduchých receptov, ktoré môžete skúsiť aj doma a ochutnať tak exotickú Indiu.
Čo nájdete v knihe?
Na začiatku jeho zaujímavý príbeh, ako prišiel na Slovensko, učil sa slovenčinu, mal foodtruck, čiže pojazdnú indickú reštauráciu. Až po súčasnosť, kedy má v Bratislave reštauráciu Mumbai Central, ktorá sa hneď prvý rok stala najlepšie hodnotenou indickou reštauráciou na Slovensku.
No a potom nasledujú desiatky receptov:
- Masaly, čiže rôzne kombinácie korenín (Garam Masala, Tandoori Masala…)
- Tuky a syr (tuk ako nositeľ chuti a syry, napríklad paneer)
- Predjedlá, polievky a kofty (fašírky)
- Hlavné jedlá ako Tikka masala, či Veg navratan korma
- Prílohy ako ryže, daal (šošovice), chleby (najznámejší naan)
- Čatni, korenené omáčky
- Dezerty
- Nápoje ako Mango lassi, či Masala chai.
Hovorí sa, že indická kuchyňa je nielen chutná a voňavá, ale aj liečivá pre telo, aj dušu. Preto s ajurvédskej kuchyni venuje v závere knihy. „Jedlo pre Indov nie je len o hlade, ale aj o zdraví. Prvým spôsobom, ako sa staráme a liečime svoje telo, je strava,“ potvrdzuje Shrey.
Rozhovor v podcaste
Vypočujte si rozhovor so Shreyom v knižnom podcaste. Hovorí nielen o svojej knihe, ale aj o reštauráciách, konkrétnych receptoch a jedlách, o kuchyni u nich v Indii ap.
Vášeň a cit pre varenie zdedil po mame, ktorá každý deň rozprávala cez svoje jedlo to, čo nevedela vyjadriť slovami. „Narodil som sa v štáte Maharashtra, neďaleko mesta Mumbai v Indii. Moja mama je vychýrenou kuchárkou… poznáte to, každý z nás má najlepšiu mamu. Odmalička ma na indickej kuchyni fascinovala jej bohatosť a komplexnosť,“ priznáva Shrey.
Teraz môžete podľa tradičných rodinných receptov variť aj vy. Shrey tvrdí, že nemusíte byť skúseným kuchárom, aby ste si dokázali pripraviť dokonalé indické jedlo. Dôležité je dať si pozor len na dve veci – dodržanie postupu a použitie kvalitných korenín.
Indická kuchyňa je bohatá, rozmanitá, voňavá, výrazná. Zároveň vníma jedlo ako liek, ktorý prospieva telu i duši. Shrey vás naučí, ako mu porozumieť, a ukáže, že chutné a zdravé indické jedlo si viete pripraviť jednoducho a z dostupných surovín aj vo svojej kuchyni.
Indický šéfkuchár Shrey Kadam
Shrey študoval vo Švajčiarsku, pracoval v Londýne, no pred trinástimi rokmi prišiel na Slovensko za láskou a už tu ostal. Vždy túžil po vlastnej reštaurácii a sen si splnil v Bratislave. Jeho MumBhai Central sa stala hneď v prvom roku po otvorení najlepšie hodnotenou indickou reštauráciou na Slovensku.
„Veľmi sa teším, že práve ja sa môžem pokúsiť vám ukázať, že indická kuchyňa je bohatá, zdravá a chutná, a že jej varenie môže byť jednoduché aj u vás doma. Túto filozofiu vám rád odovzdám na kurzoch, workshopoch alebo ju prinesiem do vašej firmy. Teraz však v knihe Chute mojej Indie,“ dodáva indický šéfkuchár Shrey Kadam.
Pozrite si video so Shreyom:
Milan Buno, knižný publicista
Foto: SkveléKnihy.sk