„Neexistuje iný autor, na ktorého sa tak teším, ako je Václav Smil,“ vyhlásil Bill Gates. A určite ho nadchol aj fascinujúci, pútavý a hlavne realistický portrét sveta a toho kam smeruje.
Ako nasýtiť planétu poukazuje na absolútnu závislosť nášho súčasného potravinového systému od fosílnych palív. Tie sa používajú na prevádzku poľnohospodárskych strojov, výrobu hnojív, vyhrievanie skleníkov, pohon lodí a dokonca na výrobu elektriny, ktorá poháňa chladničku.
Ako nasýtiť planétu
Ako v knihe vysvetľuje, vďaka tomu je náš potravinový systém dostatočne produktívny na to, aby nasýtil 8 miliárd ľudí. Okrem toho je však plný neefektívnosti a odpadu, takže produkcia potravín zaberá viac ako tretinu všetkej pôdy, ktorá nie je pokrytá ľadom. Spotrebúva tiež väčšinu vody, ktorú používame a vytvára takmer tretinu našich globálnych emisií skleníkových plynov.
Ešte nikdy sme nemuseli nasýtiť toľko ľudí ako dnes. Napriek tomu nerozumieme tomu, odkiaľ naše potraviny skutočne pochádzajú, ako nás naše stravovacie požiadavky formujú a prečo to drastickým spôsobom ovplyvňuje našu planétu. Výsledkom je, že pri ekonomických, politických a každodenných rozhodnutiach považujeme za samozrejmosť a nedokážeme doceniť to, čo umožňuje celý náš život: jedlo.
V ambicióznej, mýty búrajúcej knihe Václav Smil skúma mnohé pálčivé otázky, ktorým čelí dnešný svet:
Prečo sú niektorí z najväčších svetových producentov potravín zároveň krajinami s najviac podvyživeným obyvateľstvom?
Prečo plytváme toľkými potravinami a ako to môžeme vyriešiť?
Mohli by sme sa všetci stať vegánmi a byť zdraví?
Autor skúma globálnu históriu výroby potravín, aby pochopil, prečo niektoré zvieratá chováme a iné nie, prečo väčšina kalórií na svete pochádza len z niekoľkých plodín a ako sa to môže v budúcnosti zmeniť.
Ako nasýtiť planétu je na údajoch založená, dôsledne preskúmaná príručka, ktorá ponúka riešenia nášho nefunkčného globálneho potravinového systému.
Václav Smil je kanadský vedec českého pôvodu, emeritný profesor University of Manitoba vo Winnipegu.
Foto: Skveleknihy.sk