Vitajte vo svete luxusných reštaurácií ocenených Michelinskou hviezdou a pripravte sa na lahodné jedlá, úžasné vône…ale aj podvody, klamstvá, jedno záhadné zmiznutie a nebezpečné situácie.
Ďalší diel z kulinárskej krimi série o šéfkuchárovi Xavierovi Kiefferovi – Smrtiace olivy. Ako napísal Die Welt, „Xavier je najlepší kuchár-detektív všetkých čias.“
Opäť vynikajúca detektívka, ktorej nechýba napätie, kulinárske zaujímavosti a zábavné situácie. Naozaj veľmi chutná a dobre stráviteľná kombinácia.
Smrtiace olivy
Šéfkuchár a gurmán Xavier Kieffer miluje kulinárske výlety do Toskánska, kam každoročne cestuje so svojím dodávateľom vína Alessandrom. Ten však tentokrát vyrazí sám a zmizne bez stopy. Sympatický Luxemburčan sa opäť proti svojej vôli stáva detektívom a vyberie sa ho hľadať.
Namiesto kamaráta nájde iba opustený mlyn, nádrže plné podozrivého oleja a ozbrojených mužov, ktorí ho odčerpávajú do nákladných áut. Xavier sa vydáva za ďalším dobrodružstvom, ktoré ho takmer stojí život. Do čoho sa jeho priateľ zaplietol? Dá sa mu pomôcť? A čo odhalil o olivovom oleji, ktorý možno máte vo svojej kuchyni aj vy?
Smrtiace olivy je výborná oddychová detektívka. „Aj v tejto detektívke sa dozviete veľa zo zákulisia vysokej kuchyne. Autor nás zároveň zavedie do rôznych krajín, takže píše aj o regionálnych špecialitách. Postavy tiež pochádzajú z rôznych kútov sveta, čo dáva príbehom dobrú dynamiku,“ tvrdí prekladateľka Alexandra Petrášová.
Budete si užívať aj dialógy, ktoré sú svižné, vtipné, najmä medzi Xavierom a jeho fínskym priateľom Pekkom Vatanenom, alebo francúzskou priateľkou Valerie. Najmä kuchára Xaviera si zamilujete. Napohľad len chlapík so šéfkuchárskou čiapkou na hlave, no v skutočnosti veľmi šikovný a prefíkaný muž v zástere. Luxemburský kuchár a amatérsky detektív v jednej osobe. Vždy sa akosi náhodne dostane k zločinu a rýchlo spadne do vyšetrovania a pátrania.
Svet olivového oleja
V príbehu Smrtiace olivy sa všetko točí okolo olivového oleja, o jeho výrobe a označovaní, o tom, čo sa nám snažia výrobcovia povedať…a o tom, ako to je v skutočnosti. Zber olív, jeho spracovanie, prevoz na lodiach, pančovanie oleja… Tom Hillenbrand ponúka veľa zasvätených faktov a zaujímavostí, takže si pri detektívke nielen oddýchnete, zabavíte sa, ale aj sa veľa dozviete.
Navyše je to uveriteľné. Xavier nie je nejaký dokonalý super-detektív, je to stále amatér, ktorý si však vie veci pospájať, má dobré kontakty a pomoc na tých správnych miestach. Prípady rieši s humorom, nadhľadom, neraz mu pomôže šťastie, no stále je to autentické.
Xavier je mimoriadne talentovaný a šikovný šéfkuchár, ktorý mohol variť haute cuisine, dostať michelinské hviezdičky…ale neurobil nič z toho, čo sa očakávalo. Miluje varenie, prehnane extravagantné špeciality ho vždy otravovali a nudili a tak radšej varí regionálnu kuchyňu vo svojej malej luxemburskej reštaurácii. Poctivé jedlá bez pozlátky, jedlo pre dušu, ako vraví.
Aj pri Smrtiacich olivách dostanete chvíľami chuť niečo dobré si zajesť, pretože Tom vie opisovať prostredie reštaurácií, jedla, šéfkuchárov naozaj autenticky…a občas vám začnú aj slinky tiecť. Napokon, súhlasí aj prekladateľka Alexandra: „Jediným problémom pre mňa ako prekladateľku je, že som pri práci stále hladná a vyjedám chladničku.“
Kulinárska krimi séria
Smrtiace olivy je už štvrtý diel série a skvelé je, ako si autor vyberá podvody s jedlom a potravinami.
Napríklad keď v prvej knihe Diabolský plod zrazu reštauračný kritik zomrie chvíľku po ochutnávke jedla a samotný Xavier je podozrivý z vraždy, no postupne odhalí veľký kulinársky škandál.
Alebo otrava rybím mäsom a tuniaky v druhej knihe Červené zlato.
V trojke Ukradnutá úroda ide o špekulácie s potravinami, ktoré vedú k problémom s ich dodávkami, najmä do chudobných krajín.
No a v najnovšom príbehu Smrtiace olivy je to svet olivového oleja, toho pravého aj falošného.
Tom Hillenbrand žije v nemeckom Mníchove, robil reportéra pre Der Spiegel online a potom začal naplno písať. Za svoje krimi, trilery a sci-fi získal viacero ocenení…a treba povedať, že populárna je najmä táto jeho kulinárska séria. už teraz sa teším na ďalšiu jeho detektívku. V sérii s Xavierom je ich celkovo 7.
Milan Buno, knižný publicista
Foto: Skveleknihy.sk