Zaklínač je fantasy séria poľského spisovateľa Andrzeja Sapkowského. Postupne sa z neho stala kultová séria a svetový fenomén. Okrem kníh vyšli komiksy, filmy a seriály, existujú videohry a počítačové hry, kartové hry a spoločenské hry.
A teraz aj nová kniha Zaklínač – Oficiálna kuchárska kniha, ktorá prináša potraviny, pokrmy a kulinárske príbehy z ciest naprieč kontinentom.
Vydajte sa na kulinársku výpravu a objavte dômyselné a lákavé recepty inšpirované svetom zaklínača, jeho neopakovateľným prostredím a rozmanitosťou gastronomického dedičstva Kontinentu.
Zaklínač: Oficiálna kuchárska kniha
Preneste svoju kuchyňu do iného sveta prostredníctvom opojných vôní a chutí zo zaklínačovej kuchárskej knihy, ktorú vytvorili Anita Sarna a Karolina Krupecka, autorky kulinárskych blogov Witcher Kitchen a Nerds’ Kitchen.
80 lahodných a osviežujúcich receptov ponúka fanúšikom príležitosť okúsiť rozmanité chute zo zaklínačovho taniera. Zahrejte sa nad miskou voňavého guláša alebo šťavnatého pečeného ovocia z Belosadu, pochutnajte si na voňavých dobrotách z oxenfurtského jarmoku, spoznajte pestré chute v novigradskom prístave, alebo vyskúšajte bohaté sviatočné pokrmy zo slnkom zaliateho Toussaintu a Beauclair.
„Všetko – alebo takmer všetko –, čo v mojom vesmíre zaklínača súvisí s kuchárstvom, čerpá, čoby z prameňa, z môjho vlastného života. Kulinárske opisy sú späté s mojimi, nezriedka clivými, spomienkami. A priznám sa, že som ich písal s hanebným úmyslom vyvolať u čitateľov podmienený reflex: aby im potiekli slinky a zaškŕkalo v útrobách,“ vysvetľuje autor Zaklínača Andrzej Sapkowski.
Vezmime si napríklad takú hostinu kráľovnej Calanthe v „Otázke ceny“. Sediac za hodovacím stolom, pasuje sa Geralt s pancierom obrovského ociężnika. Klobúk dolu pred tými, ktorí vedia, že ociężnik je starobylé poľské slovo pre langustu. Nespočetne ráz som i ja zápasil s panciermi homárov a iných mäkkýšov, a ich kúsky nezriedka leteli vzduchom.
V knihe nájdete úžasné recepty ako:
- Kuracie sendviče s pivnou marinádou po kaedwensky
- Sadovníkov osviežujúci nektár
- Zemiaky ako z pahreby
- Strigônsky hovädzí guláš
- Mišmaš polievka trola Borisa
- Pražená kuracia pečeň s hruškou
- Sladké svadobné slimáky
- Svorlagské lovecké fašírky so zeleninou
- Beauclairská sangria
- Zajačia paštéta U kuroliška
- Sušienky z krajiny tisícky rozprávok
- Redanská bylinná vodka
„Uvažujem, že si usmažím krvavničku, uvedenú v tejto knihe. Krvavničky (poľsky kaszanka) vždy kupujem u overeného drobného mäsiara – a vždy dostanem poriadnu, tlstú lodzkú dobrotu. Huby – azda všetky potrebné – mám v špajze, no a vajce ku krvavničke… To je pre mňa novinka, priznám sa. Ale kuchyňa nie je miesto pre váhajúcich – treba skúšať, treba ochutnávať. Takže nebudem vymýšľať, vezmem vajce a prvý raz v živote budem jesť krvavničku s ním,“ dodáva Andrzej Sapkowski.
Kto sú autorky Zaklínačovej kuchárky?
Anita Sarna a Karolina Krupecka sú pôvodkyňami Witcher Kitchen (witcherkitchen.com) a Nerds’ Kitchen Creations (nerdskitchencreations.com). Ich hlavným zameraním sú kulinárske prvky v populárnej kultúre, teda vo videohrách, filmoch či v knihách.
Ako prejav obdivu vytvárajú skutočné recepty pokrmov s fotografiami a kulinárskymi videami a snažia sa verne odzrkadliť atmosféru toho či oného sveta pomocou zložitej scénografie a rozprávania príbehu pomocou sprievodného obrazového materiálu a zároveň vytvárajú pokračovanie svetov založených ich pôvodnými tvorcami.
Ich poslanie spočíva i v propagácii dôležitosti kulinárskych motívov pri vytváraní dych vyrážajúcich príbehov a pravdepodobných svetov, obzvlášť pri tvorbe videohier.
Z anglického originálu The Witcher – Official Cookbook (Ten Speed Press, USA 2023) preložil Daniel Halaj.
Milan Buno, knižný publicista
Foto: SkveléKnihy.sk a Ikar