Pri listovaní tejto knihy na vás dýchne typická chalupárska atmosféra. Ocitnete sa v rôznych kútoch Slovenska, na chalupách, kde to rozvoniava okolitým lesom, drevom, ale najmä lahodnými jedlami. Chalupársky fazuľový šalát, Tradičné tenučké fánky, Pečienka v cibuľovej miske, či Domáce langoše Mareka Karaku.
To je len pár z desiatok receptov v knihe Moja chalupárska kuchyňa, ktorú zostavila moderátorka Katarína Jesenská.
Moja chalupárska kuchyňa
„Uvedomujem si, že máme veľké privilégium žiť život podľa svojich predstáv. Mať tú možnosť vybrať si a uniknúť z rušného mestského života niekde, kde je náš druhý domov poskytujúci taký dôležitý balans medzi búrkami všedného života. „Iný svet“ tomu hovorievala moja mama,“ tvrdí moderátorka relácie Na chalupe Katarína Jesenská. A je skvelé, že túto obľúbenú reláciu tak trochu preniesla do knihy, ktorá ponúka chalupárske príbehy a najmä množstvo chutných receptov.
Väčšina receptov pochádza zo samotnej relácie, ktorú Katka tvorí už sedem rokov. Kniha je prehľadne rozdelená do štyroch ročných období a nájdete v nej nielen Katkine recepty, ale aj recepty chalupárov, ktoré počas svojho putovania po chalupách ochutnala. Niektoré z nich majú svoju históriu a sú označené ako „tradičné“. Sú naším vzácnym dedičstvom, a preto v Katkinej knihe nemohli chýbať.
Spomeňme ešte Chalupársky hotdog, Kysucké polesníky, Bryndzové placky, Ťahaná štrúdľa, Veľkonočná hubová baba, Paštéta z kuracích pečienok, určite vyskúšajte Slivkový koláč z grilu alebo Zemiakové tašky podľa Ivana Hmiráka.
Pravá chalupárska atmosféra
Občas sa možno aj vy cítite presýtení a zahltení dnešným svetom. Prevalcovaní hlukom, množstvom ľudí, betónom v mestách. Možno cítite, že vám stačí menej a že potrebujete niekde vypadnúť…
Áno, niekedy túžime po jednoduchosti a nenahraditeľnom kontakte s prírodou. Učíme sa ju opäť počúvať a vnímať. Prijímať jej dary a zároveň ju chrániť. Žiť v nej a s ňou. Bez zbytočných plotov a vymedzení.
„A tak je to aj s jedlom – čerstvo odtrhnutá paradajka, bylinky či vykopaný zemiak z vlastnej záhrady, mäso z menšieho domáceho chovu či mliečne výrobky z poctivého salaša sú tým najlepším predpokladom chutného receptu,“ usmieva sa Katka Jesenská. „A keď k tomu pridáme fantáziu, chute, vône a lásku k vareniu, výsledok je zaručený. Táto kniha vznikla na podnet divákov, ale aj mojich synov, ktorým som veľa z týchto receptov varila, keď boli malí. Dnes si už mnohé z nich varia sami. A keď si nie sú istí, pýtajú sa ma na suroviny či presný postup. Majú naozaj veľa otázok. Odteraz nájdu odpovede v knihe Moja chalupárska kuchyňa.“
Katarína Jesenská
Katka Jesenská sa pred kameru postavila po prvý raz ako osemnásťročná, už počas štúdia na VŠMU. Po narodení synov Jakuba a Samuela sa začala venovať moderovaniu rôznych televíznych relácií. Vášeň pre módu uplatnila vo svojom vlastnom salóne a značkových butikoch, kde obliekala aj členov vlády a veľvyslancov.
Po rodičoch zdedila chalupu na Myjavských kopaniciach, ktorá sa stala jej druhým domovom a vďaka ktorej prišla aj inšpirácia na vlastnú televíznu reláciu s touto témou. Hoci ju prvé dva roky všetky televízie odmietali, nakoniec sama natočila pilotný diel, ktorý sa zapáčil TV JOJ.
Relácia Na chalupe sa s veľkým úspechom vysiela už sedem rokov. Pred rokom a pol založila časopis Moja chalupa a na podnet divákov napísala aj svoju prvú knihu Moja chalupárska kuchyňa. Ako sama hovorí, na chalupe zažíva aj pri práci neuveriteľný relax a všetko neskôr pretaví do relácií a časopisu.
Foto: SkveléKnihy.sk