Práve vyšli dve nové „zdravé“ knihy skúsených odborníkov – gastroenterológa Ladislava Kuželu a nutričnej špecialistky Jany Kondrcovej. Poradia vám, ako sa správne stravovať – konkrétnymi radami a osvedčenými tipmi. A tiež ako znížiť riziko, že dostanete rakovinu hrubého čreva, ktorá je na Slovensku veľmi rozšírená.
Jednoduchá a účinná prevencia rakoviny hrubého čreva (Ladislav Kužela)
Na Slovensku sa rakovina hrubého čreva (kolorektálny karcinóm) ročne diagnostikuje takmer 4 000 osobám a každý rok naň zomiera približne 2 000 ľudí. Slovensko je krajinou s druhým najvyšším výskytom týchto ochorení v Európe. Prečo je to tak a ako tento hrozivý vývoj zvrátiť?
Aj o tom je nová kniha skúseného gastroenterológa Ladislava Kuželu Jednoduchá a účinná prevencia rakoviny hrubého čreva.
Zmena životného štýlu je dôležitým krokom, ktorá vie vaše zdravie ovplyvniť v ktorejkoľvek fáze života. Podniknite prvé kroky a predíďte tomuto nezriedka smrteľnému ochoreniu. Smutný trend pribúdajúcich prípadov rakoviny hrubého čreva sa dá zvrátiť iba dostatkom správnych informácií a poctivou prevenciou.
V tejto príručke nabitej informáciami a najnovšími vedeckými zisteniami vám jeden z najznámejších slovenských gastroenterológov doktor Kužela objasní, kde číha najväčšie nebezpečenstvo pri vzniku rakoviny hrubého čreva. Vysvetlí vám, ako s týmto ochorením súvisí životný štýl, aké škody môže napáchať nezdravo pripravené mäso, prečo sú rastliny pri znižovaní rizika vzniku rakoviny také zázračné a prečo je kolorektálny karcinóm strašiak, ktorého sa naozaj treba báť.
„Za posledných 30 rokov dochádzalo k neustálemu nárastu spotreby ultraspracovaných potravín na celom svete. Naraz s tým pribúdali dôkazy, že strava bohatá na ultraspracované potraviny zvyšuje riziko vzniku niekoľkých chronických ochorení vrátane srdcových chorôb a rakoviny,“ píše v knihe L.Kužela.
V závere knihy na vás čaká 10 vzorových receptov, ideálnych na zachovanie zdravia čriev. Ak by ste si chceli zostaviť celý jedálniček, viac ich nájdete v knihe Recepty pre zdravé črevo. O množstve ďalších užitočných informácií o tráviacej sústave sa dočítate v predchádzajúcich knihách doktora Kuželu: Zdravé črevo a trávenie a Zdravie bez liekov, ktoré vyšli vo vydavateľstve Príroda.
Výživne o výžive (Jana Kondrcová)
„Či už chcete schudnúť, zlepšiť svoju energetickú hladinu alebo jednoducho iba prijať zdravší životný štýl, táto kniha bude vaším cenným sprievodcom, ktorý vám umožní robiť správne rozhodnutia v tom, čo jete. Vrelo ju odporúčam každému, kto hľadá hlbšie pochopenie výživy a chce mať pod kontrolou svoje zdravie,“ píše v knihe Jana Kondrcová.
Toto sú najčastejšie mýty, omyly a nefungujúce diéty. Výživne o výžive ponúka množstvo dobrých rád a tipov, ako sa lepšie stravovať. Kde robíme chyby, čo sme sa nesprávne naučili a stačí zmeniť málo, aby sme boli zdravší…
Nepodľahnite super reklamám na ultraspracované potraviny! Kľúčom k dobrému zdraviu je zdravá strava, preto by ste mali porozumieť tomu, čo jete, čo potraviny obsahujú, ako ich kombinovať a aký majú vplyv na vaše telo.
Nutričná špecialistka Jana Kondrcová vo svojej knihe vyvracia mýty o stravovaní, ktorým všetci veríme. Zázračné diéty nefungujú a rýchle návody proste neexistujú!
V knihe nájdete aj mýty a fakty ako:
- Všetko ovocie je voskované.
- Kefír je zdravší ako jogurt.
- Nahnité ovocie stačí vykrojiť.
- Proteínové tyčinky a nápoje sú pri športovaní nutné.
- Ľanové semená treba podrviť a namáčať.
Sú to fakty alebo len mýty a nepravdivé informácie? Dozviete sa v knihe Výživne o výžive. Na konci nájdete aj autorkine obľúbené recepty.
Milan Buno, knižný publicista