Dezerty a zákusky pripravuje s láskou a vždy do nich dáva niečo zo seba. Vie ich vyšperkovať vzhľadom – už na fotkách vyzerajú na zahryznutie. No keď ich upečiete podľa jej postupu, budete sa zalizovať až za ušami. Žiadnej dobrote neubrala z kvality ingrediencií, pretože ako sama tvrdí: „Dobrý koláč urobíte len z dobrých surovín a každá z nich má svoj význam.“
To je nová kniha Upečme si sviatky od Petry Tóthovej.
Upečme si sviatky
Táto úžasná kniha receptov vás bude sprevádzať celým sviatočným rokom, a to nielen veľkonočným, adventným či vianočným obdobím, ale aj vašimi osobnými udalosťami, akými sú narodeniny, rodinné či spoločenské oslavy a slávnosti rôzneho druhu. V knihe nájdete napríklad recepty na:
- Likérová torta
- Fúkané rožteky
- Gaštanové keksíky
- Hogo-fogo tortičky
- Truffles
- Zamatová roláda
- Baranček a sliepočka
- Praclíky s čedarovým dipom
- Lístkové lastúrky
Vypočujte si rozhovor s Petrou Tóthovou v knižnom podcaste:
V knihe Upečme si sviatky vás Petra vezme do svojho detstva, zaspomína na nádherné chvíle, ktoré prežívala u starých rodičov. Ako jej babka vypekala klasiky, po ktorých rozvoniaval celý dom. Dodnes si spomína na babkin čaj, zavárané lesné čučoriedky, hríbiky….
Základom knihy je vyše 50 receptov, slané aj sladké. Rozdelené na drobné koláčiky, Krémové zákusky, Nepečené, Kysnuté, Slané pečivo a Slávnostné. Niektoré majú rôzne varianty…
Okrem receptov a spomienok sú v knihe aj užitočné tipy a triky do kuchyne – ako si urobiť perníkové korenie, višne v rume, alebo aké konkrétne suroviny v akej kvalite používať. Petra napríklad pri takmer každom kysnutom ceste navrhuje použiť múčnu kašičku tangzhong. Alebo pridáva chute, ktoré sú jej blízke a ktoré vyvažujú sladkosť. Dáva tiež veľa užitočných tipov a rád pri medovníkoch, kokosových ježoch, madlenkách.
Lahôdky à la Petra Tóthová
Niektoré z ponúkaných pochúťok jednoznačne patria na slávnostný stôl počas všetkých ročných období, preto pre vás obľúbená cukrárka pripravila a aj vizuálne predstavila varianty vhodné na každú sezónu.
Dôležité je podľa nej pokračovať v tradíciách, ceniť si remeselné zručnosti a múdrosť starých mám. Vďaka tomu sa tradičné dobroty neocitnú v ohrození zabudnutia a stále budú lahodiť chutiam hostí počas sviatkov či iných vzácnych chvíľ.
Opäť sú v knihe úžasné fotografie Dušana Křísteka a krásna grafická úprava knihy, takže už len listovanie v nej je pôžitkom.
Pozrite si video s Petrou Tóthovou:
Milan Buno, knižný publicista